Κοζάνη 21/5/2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων κλινικο-εργαστηριακών ιατρών όπως έχουν εξαγγελθεί από το συντονιστικό όργανο τους για 23,24,25,/5/2019.

Η καθολική συμμετοχή (που εγγράφως έχει δηλωθεί στο σύλλογο μας) για την ΠΕ Κοζάνης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα,Σιάτιστα, Σέρβια, Νεάπολη) καταδεικνύει τη δεινή θέση που έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω των εφήμερων - πρόχειρων επιλογών της Πολιτείας και των εποπτευόντων οργανισμών της, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση τα ιδιωτικά εργαστήρια της Χώρας θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο 15000 θέσεις εργασίας.

 

Για επτά συνεχόμενα χρόνια, οι εργαστηριακοί ιατροί υφίστανται:

α. προσχηματικές περικοπές,

β. υποτιμολoγήσεις εξετάσεων (έως και μείον 43%),

γ. επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (Clawback) και εκπτώσεων (Rebate) σε μηνιαία βάση γεγονός που έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε δήμευση του 70% των ακαθάριστων εσόδων τους.

Επιπλέον αυτών, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (μέτρα επιστημονικά τεκμηριωμένα και κοινωνικά δίκαια), χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής μέσω της αύξησης του ελλειμματικού προϋπολογισμού του, μεταφέροντας το ουσιαστικά στις πλάτες των ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και των Εργαστηρίων της γειτονιάς τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 

Ως εκ τούτου, καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για την ανεύρεση βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης λύσης στον ευαίσθητο κλινικο-εργαστηριακό κλάδο, ενισχύοντας όλους τους πυλώνες της Δημόσιας Υγείας, για την καλύτερη διασφάλιση του αδιαμφισβήτητου αυτού κοινωνικού αγαθού.  

Ο Πρόεδρος

Η Γεν.Γραμματέας

Ειδικός Υπεύθυνος του Δ.Σ. για τους κλινικοεργαστηριακούς

Χ.ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ

Θ.ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ

Ε.ΚΑΖΑΚΟΣ

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------..............................

ΕΝΤΥΠΟΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

Αγαπητέ/ή συμπολίτη/ισσα,

 

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας εξυπηρετεί το 95% των αναγκών των πολιτών της χώρας για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με εξειδικευμένους και έμπειρους Ιατρούς και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε φιλικές και ευπρεπισμένες εγκαταστάσεις, είμαστε καθημερινά δίπλα σας, με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες και την αξιοπρέπειά σας.

Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης η κυβέρνηση την οδηγεί στη λήξη της. Θεωρώντας ότι η υγεία των πολιτών της χώρας είναι σε δεύτερη μοίρα, διαμορφώνει την τελευταία τριετία ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χρήματα που αναλογούν ετησίως σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα για επισκέψεις σε ιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις, είναι μόλις 37 ευρώ.

Κρατώντας στα χέρια σας ένα παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, οι μοναδικές αληθείς πληροφορίες που λαμβάνετε είναι οι εξετάσεις που πρέπει να διενεργήσετε και το ποσό της συμμετοχής που οφείλετε να καταβάλετε. Η πληροφορία για το ποσό με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να αποζημιώσει τον πάροχο που εσείς επιλέξατε είναι ψευδής. Η αμοιβή για κάθε ιατρική υπηρεσία που αναγράφεται στο παραπεμπτικό σας αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ από 50%-60% χαμηλότερα, λόγω περικοπών που μας κάνουν.

Εδώ και τρία χρόνια εισπράττουμε διαρκώς υποσχέσεις ότι θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ότι θα μειωθούν οι περικοπές που μας κάνουν και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Όλες οι ιδιωτικές μονάδες Π.Φ.Υ. βρίσκονται ένα στάδιο πριν βάλουν λουκέτο, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αναγκαστούν να «στοιβάζονται» στα Δημόσια Νοσοκομεία για μία ακτινογραφία και μία εξέταση αίματος.

Για το λόγο αυτό, το σύνολο των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής, αποφάσισαν στις 23, 24 και 25 Μαΐου να παραμείνουν κλειστές.

Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί η δική σας δαπάνη. Ζητάμε όμως να γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση το έργο και η προσφορά μας, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός και να εκμηδενιστεί το μέτρο των περικοπών.

Αν δεν εισακουστούμε, δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ζητάμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία σας. Θέλουμε όμως να γνωρίζετε, ότι δεν έχουμε πολιτική σκοπιμότητα. Αγωνιζόμαστε για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία και για να είμαστε δίπλα στην υγεία σας με αξιοπιστία και υπευθυνότητα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ιδιωτικό τομέα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Εκ της διευθύνσεως