Η Ιταλία αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορονοϊό.

Η Ιταλία έχει περισσότερους νεκρούς από τις υπόλοιπες χώρες, εξαιτίας του κορονοϊού, αναλογικά με τα κρούσματα της. Πλέον, με εξαίρεση την Κίνα, η γείτονα χώρα μαζί με την Νότια Κορέα έχουν τις μεγαλύτερες εστίες του ιού παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, οι νεκροί στην Ιταλία όχι μόνο είναι πολλοί αλλά ο αριθμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα, κάτι που προκαλεί τεράστια ανησυχία. Συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας (9/3) είναι καταγεγραμμένα 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 θάνατοι από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους τα περισσότερα θύματα του ιού είναι υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών ενώ έχουν επιβαρυμένη υγεία με αρκετούς να είναι καρκινοπαθείς. Επιπροσθέτως, τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών δείχνουν την θνησιμότητα πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) ή έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Ακόμη, για τις ηλικίες των 70-79 ετών είναι έως 8% ενώ των 60-69 ετών είναι έως 3,6%.

Ορισμένοι λοιπόν, θεωρούν τον δυσανάλογο υψηλό αριθμό των νεκρών αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με έναν γερασμένο πληθυσμό.

Εξάλλου, βάσει στατιστικών, η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων και το υψηλότερο, σε επίπεδο ΕΕ, σε ηλικιωμένους με το μέσο όρο ηλικίας τα 45,9 έτη.

Λύσεις στο πρόβλημα του κορονοϊού

Η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μέχρι τις 15 Μαρτίου, πάρθηκε εξαιτίας του υπέργηρου πληθυσμού. Αυτό γιατί μεν τα καταγεγραμμένα κρούσματα μεταξύ νέων είναι χαμηλά, αλλά υπάρχουν ανησυχίες δε, ότι οι μαθητές μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας. Ειδικά την στιγμή που οι δεσμοί με την ευρύτερη οικογένεια, παππούδες και γιαγιάδες, είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Άλλα αίτια

Βέβαια, διατυπώνονται και αίτια για τον μεγάλο αριθμό των θανάτων. Παραδείγματος χάριν, σε άλλες περιοχές της Ιταλίας το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 2,8% ενώ στη Λομβαρδία που είναι η μεγάλη εστία του κορονοϊού, το ποσοστό φτάνει ακόμη στο 6,4% γεγονός που ανεβάζει δραστικά τον μέσο όρο. Θεωρείται λοιπόν, πως η μεγάλη θνησιμότητα, σχετίζεται και με την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να ληφθούν υπόψη όπως οι κλιματολογικές συνθήκες και η δημογραφική σύνθεση. Φυσικά, δεν πρέπει να παραμερίζεται η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και οι δυνατότητες των εθνικών συστημάτων υγείας.