Μετά την έντονη φημολογία ότι οι μάσκες μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παίρνει θέση. 
 
Μάσκες θα πρέπει να φορούμε τελικά όλοι με εξαίρεση κάποιοι βαριά πάσχοντες, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία από τον κορονοϊό.
Τις τελευταίες ημέρες δίνουν και παίρνουν τα σενάρια ότι μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της μάσκας, κάτι που διαψεύδει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
 
Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών είχε καταγγείλει ότι πολλοί σπεύδουν στα ιδιωτικά ιατρεία για να λάβουν γνωματεύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις μάσκες.
 
Για το μείζον αυτό θέμα παρενέβη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) η οποία με ανακοίνωσή της, διαψεύδει κατηγορηματικά τη φημολογίακαι εξηγεί πότε χρειάζεται ειδική οδηγία από γιατρό.
 
Η ΕΠΕ, έπειτα από διαβούλευση ανακοίνωσε τα εξής:

Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Η χρήση μάσκας μπορεί εν τούτοις να επιφέρει σχετική αναπνευστική δυσφορία σε άτομα με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία) ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές. Ενδεικτικά, στους ασθενείς με τιμές FEV1<40% ή και FVC<40% (σε περιπτώσεις διάχυτων διάμεσων πνευμονοπαθειών), θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα πνευμονολόγο.

Η εκτίμηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει οξυμετρία, προ και μετά από τη χρήση της μάσκας, αναλυτική επίδειξη της ορθής εφαρμογής και δοκιμή διαφορετικών τύπων μασκών για πιο άνετη χρήση (π.χ.αποφυγή υφασμάτινων και χρήση μασκών με βαλβίδα εκπνοής). Στις περιπτώσεις όπου η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας δεν είναι εφικτή, θα πρέπει στον ασθενή να επεξηγούνται οι κίνδυνοι για την υγεία του και να του γίνονται συστάσεις για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου (συγχρωτισμός).

Οι ασθενείς αυτοί, πιθανώς έχουν ούτως ή άλλως περιορισμένη κινητικότητα και άρα δεν εκτίθενται συχνά και χρονικά παρατεταμένα σε συνθήκες όπου η μάσκαείναι επιβεβλημένη. «Σε αυτές μόνο τις περιπτώσεις, εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο, δύναται να χορηγείται η κατάλληλη -σαφώς αιτιολογημένη- βεβαίωση από τον θεράποντα πνευμονολόγο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΕ. 

Πάντως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη μάσκα αλλά και ρυθμίσεις για την υποχρεωτική χρήση της. Ο κ. Χαρδαλιάς, μετά τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, απηύθυνε ισχυρή σύσταση: Για γενικευμένη χρήση μάσκας για μία εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές, ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του Λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων. Για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις, όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.