"Θηλιά" για την εγχώρια αγορά φαρμάκου αποτελεί το ύψος των αναγκαστικών εκπτώσεων και επιστροφών του clawback (οι επιστροφές από τις επιχειρήσεις του φαρμάκου γίνονται για να καλυφθεί η "τρύπα" που προκύπτει μεταξύ του κλειστού φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων και των πραγματικών δαπανών). Όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, οι συνολικές επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 47% της συνολικής αποζημιούμενης αγοράς το 2022 και αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τα τελευταία 5 χρόνια.
 
Ειδικότερα, τη χρονιά που πέρασε, οι επιστροφές για εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έφτασαν τα 2,888 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ήταν στα 2,616 δισ., αμετάβλητος μάλιστα από το 2020 (που σημαίνει πως η Πολιτεία καλύπτει με δημόσια χρηματοδότηση μόλις το 42% της φαρμακευτικής δαπάνης).
 
Την ίδια ώρα, η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα σκαρφάλωσε στα 674 εκατ. ευρώ από 662 εκατ. ευρώ το 2021. Τη χρονιά εκείνη, το ύψος των επιστροφών που βάρυναν το χώρο του φαρμάκου ήταν 2,37 δισ. ευρώ.
 
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations - EFPIA), πως τα τελευταία χρόνια μόνο η χώρα μας μείωσε τη συνολική χρηματοδότηση του φαρμάκου, κατά 16,4% την περίοδο 2013-2021.
 
Η συρρίκνωση του clawback έχει τεθεί ως στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη χώρα μας να έχει δεσμευτεί για μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ το 2022, κατά 150 εκατ. ευρώ το 2023, κατά 300 εκατ. ευρώ το 2024 και κατά 400 εκατ. ευρώ το 2025, σε σχέση με το 2020.
 
Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ, τα μέτρα συγκράτησης της δαπάνης δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στην αγορά. Υπάρχει σημαντική υστέρηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε αυξημένες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας, συμπληρώνοντας πως απαιτείται εξορθολογισμός της δαπάνης (μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία κ.ά).
 
Είναι ενδεικτικό πως ενώ τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται, η φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους ξεπερνά ετησίως τα 300 εκατ. Παράλληλα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αγοράζει φάρμακα από την διεθνή αγορά σε πολύ ακριβές τιμές και χρηματοδοτείται από το ίδιο κονδύλι όπως τα υπόλοιπα φάρμακα επιβαρύνοντας τη δαπάνη με 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
 
Μεταξύ άλλων, ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου Καινοτομίας το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί τις νέες και καινοτόμες θεραπείες.
 
 
 
 
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr