Μεγάλα ποσά από την τσέπη τους έχασαν οι γιατροί με τον ΕΦΚΑ.

Σοβαρές απώλειες τόσο σε εισοδήματα όσο και σε συντάξιμες αποδοχές έχουν σχεδόν όλοι οι γιατροί από το νέο ασφαλιστικό και τον νόμο Κατρούγκαλου που άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2017.

Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί έχασαν ακόμη και το 75% του εισοδήματός τους αν υπολογίσει κανείς τόσο τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και τη φορολογία. Από την άλλη, χαμένοι ήταν και οι συνταξιούχοι που είδαν τη σύνταξή τους να κατρακυλά ακόμη και κατά 25%.

Ο ιατρικός κόσμος ήταν ανάστατος από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης τουνόμου Κατρούγκαλου.

Μάλιστα μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και διάφοροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μήπως και γλιτώσουν την τελευταία στιγμή τα χειροτέρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι ήδη πολλοί ελευθεροεπαγγελματίεςγιατροί, προβαίνουν σε ανάκληση της λειτουργίας των ιατρείων ή εργαστηρίων τους επειδή το βάρος που καλούνται να σηκώσουν είναι δυσβάσταχτο.

Τι πληρώνουν με τον νόμο Κατρούγκαλου οι γιατροί ανά κατηγορία

-Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Βαρύ φορτίο κλήθηκαν να σηκώσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί. Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς υπολογίζονται βάσει των καθαρών εισοδημάτων τους.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 μάλιστα υπολογίστηκαν βάσει των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν το 2015. Από το 2ο εξάμηνο του 2017, οι εισφορές υπολογίστηκαν επί των εισοδημάτων του 2016.
Η συνολική καταβολή των εισφορών κυμαίνεται μεταξύ 30%-32%, εκ των οποίων το 20% αφορά τη Σύνταξη, ποσοστό 6,95% την Υγεία και το 3%-4% αφορά τον Κλάδο Πρόνοιας και Στέγης Υγειονομικών.

Βέβαια οι πληρωμές δεν τελειώνουν εδώ καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούςπου είχε κάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με τον νόμο Κατρούγκαλου εκτός από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες κυμαίνονται στο 30%, υπάρχε και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, του τέλους επιτηδεύματος και η προσαύξηση της προκαταβολής επί του φόρου κατά 20%.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να πρέπει να καταβάλουν από το 55% έως και το 75% των εισοδημάτων τους.

-Χτύπημα και στους νέους συνταξιούχους

Από τις σκληρές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος δεν γλίτωσαν ούτε οι νέοι συνταξιούχοι, αφού είδαν λιγότερα χρήματα στη τσέπη τους από ότι είχαν υπολογίσει.
Και αυτό διότι για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπονταν μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία σημαίνουν μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 25%!

-Οι γιατροί μισθωτοί του δημοσίου

Σχετικά με τους μισθωτούς του Δημοσίου, όπως οι πανεπιστημιακοίιατροί, οι στρατιωτικοί ιατροί, οι ιατροί του ΠΕΔΥ μη αποκλειστικής απασχόλησης κλπ, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι ασφαλιστικές εισφορές τους (για το ελεύθερο επάγγελμα) με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, καταβάλλονται πλέον από τους ίδιους, ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου που είναι πλήρους και αποκλειστικήςαπασχόλησης, η καταβολή εισφορών για το ΤΣΑΥ είναι προαιρετική. Δήλωση χρειάζεται μόνο εάν επιθυμούν να πληρώνουν οι ίδιοι ως ασφαλισμένοι το σύνολο των εισφορών 20% για τον Κλάδο Σύνταξης του ΤΣΑΥ.

Να σημειωθεί ότι κάθε συνταξιούχος γιατρός με το νόμο Κατρούγκαλουλαμβάνει πλέον το κομμάτι της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ μία φορά για τη μία σύνταξη και το αναλογικό κομμάτι προσαυξάνεται σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως το τσεκούρι σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην τετραετία 2016-2019, με το νέο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου είχε υπολογισθεί στα 8,2δις, με βάση την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

Στην αναμονή φαρμακοποιοί και γιατροί για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου μετά την απόφαση του ΣτΕ! Πόσα θα κερδίσουν

Γράφει: Μαρία Γλένη 


Στην αναμονή να υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ που καταργεί στην πράξη τον ΕΦΚΑ είναι οι φαρμακοποιοί αλλά και οι υγειονομικοί όλης της χώρας.


Ειδικότερα απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εάν εφαρμοσθεί στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ γιατροί και φαρμακοποιοί μπορεί να κερδίσουν ακόμη και το μισό του εισοδήματός τους καθώς σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τις φορολογικές εισφορές τους παρακρατείται ακόμη και το 75%του εισοδήματός τους.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδηςδήλωσε σχετικά:
«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».

Σε αναμονή και οι γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) μια για δικαίωση του κλάδου αν και περιμένει επισήμως να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε, κατά πλειοψηφία, τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενωνεπιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριοκρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίωνυπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον και κυρίως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Δικαιώνεται έτσι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινόαγώνα επιβίωσης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικά».