Η νόσος του Πάρκινσον ή όπως συχνά αναφέρεται ΝΠ, είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, νευρολογική πάθηση. Χαρακτηρίζεται κυρίως από προβλήματα με την κίνηση του σώματος, που είναι γνωστά ως "κινητικά συμπτώματα" – με πιο αναγνωρίσιμο ίσως, τον τρόμο. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν και άλλα προβλήματα όπως πόνος, διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη - γνωστά και ως "μη - κινητικά συμπτώματα".

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακύρηξη για τη Νόσο του Πάρκινσον, 6.3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, χωρίς φυλετική και πολιτισμική διάκριση. Η ηλικία έναρξης είναι συνήθως άνω των 60 ετών, αλλά εκτιμάται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους λαμβάνει τη διάγνωση πριν την ηλικία των 50, ενώ οι άνδρες είναι λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες.

Η νόσος του Πάρκινσον αλλάζει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά δεν την απειλεί.

Το γνωρίζατε;

Η νόσος του Πάρκινσον πήρε το όνομά της από τον James Parkinson, τον Λονδρέζο γιατρό που πρώτος το 1817, κατέγραψε τα συμπτώματα της νόσου, την οποία ονόμασε "τρομώδη παράλυση". Η πρωτοποριακή του δουλειά στην αναγνώριση και περιγραφή της νόσου, τράβηξε την προσοχή του ιατρικού κόσμου.

Τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον;

Οι κινήσεις μας ελέγχονται από νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Για να γίνει η έναρξη της κίνησης, τα κύτταρα μεταβιβάζουν ερεθίσματα το ένα στο άλλο - και στο υπόλοιπο σώμα - χρησιμοποιώντας νευροδιαβιβαστές. Στους υγιείς ανθρώπους , τα μηνύματα αυτά μεταβιβάζονται ομαλά. Όμως, στους ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον, τα μηνύματα παρεμποδίζονται και δεν μεταβιβάζονται ομαλά στους μυς. Τότε ανακύπτουν και τα προβλήματα ελέγχου της κίνησης.

Τα μηνύματα δεν καταφέρνουν να μεταβιβαστούν σωστά λόγω έλλειψης ντοπαμίνης - ενός από τους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον έλεγχο της κίνησης. Στους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, το 70 με 80% των κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη έχουν εκφυλιστεί και πεθάνει. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μία μικρή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ντοπαμίνης, τα νευρικά κήτταρα δεν λειτουργούν σωστά και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν μηνύματα στον εγκέφαλο, με συνέπεια την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον.

Αν και η ντοπαμίνη είναι ο κύριος νευρομεταβιβαστής που επηρεάζεται, στη νόσο του Πάρκινσον μπορούν να παρατηρηθούν διαταραχές και σε άλλους νευρομεταβιβαστές. Αυτό ερμηνεύει εν μέρει τον λόγο που η απλή υποκατάσταση της ντοπαμίνης δεν φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι διαταραχές και άλλων νευροδιαβιβαστών μπορεί επίσης να ερμηνεύσουν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν τόσα πολλά μη-κινητικά συμπτώματα στη νόσο του Πάρκινσον.

Δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη εξαντλούνται τόσο γρήγορα. Γενικά θεωρείται ότι εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες και η σύγχρονη έρευνα ενοχοποιεί τη γήρανση, ιούς, γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που συγκεκριμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν τη νόσο του Πάρκινσον και όχι κάποιοι άλλοι.

 

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, αρχικά στη μία μόνο πλευρά του σώματος, αλλά καθώς η εξελίσσεται η νόσος του Πάρκινσον, προσβάλλονται και οι δύο πλευρές. Κάθε άτομο θα αντιμετωπίσει διαφορετικά συμπτώματα, όσον αφορά τη βαρύτητα και τον ρυθμό επιδείνωσης, και μπορεί να παρατηρηθούν αυξομειώσεις από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα την ύπαρξη "καλών" και "κακών" ημερών..

Τα τρία κύρια φυσικά, κινητικά-συμπτώματα είναι:

  • Τρόμος : Μπορεί να προσβάλλει τα χέρια και τα πόδια. Ο τρόμος είναι πιο έντονος κατά την ηρεμία, και μάλιστα βελτιώνεται κατά την επιτέλεση μιας δοκιμασίας. Μία άλλη κατάσταση που ονομάζεται Ιδιοπαθής Τρόμος συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως ΝΠ καθώς προκαλεί και αυτή τρόμο,όχι όμως κατά την ηρεμία, αλλά κατά την επιτέλεση ,μιας δοκιμασίας.
  • Μυϊκή δυσκαμψία : προκαλεί μείωση της ευλυγισίας κατά τη διάρκεια της κίνησης.
  • Βραδυκινησία : προκαλεί βραδύτητα, το σύμπτωμα αυτό δυσκολεύει πολύ την έναρξη της κίνησης.

Η ισορροπία και η στάση μπορεί να διαταραχθεί με την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, με αποτέλεσμα προβλήματα στην βάδιση, την στροφή σε όρθια και ύπτια θέση, όπως όταν κάθεται ή σηκώνεται κανείς από την καρέκλα ή το κρεβάτι. Η αδυναμία στατικής ισορροπίας καταγράφεται από ορισμένους ως τέταρτο κύριο σύμπτωμα.

Η επικοινωνία μπορεί επίσης να είναι δυσχερής. Ο λόγος, η έκφραση του προσώπου, η γλώσσα του σώματος και η γραφή επηρεάζονται σε πολλούς ανθρώπους. Η έκφραση του προσώπου και η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντικές καθώς αποκαλύπτουν συναισθήματα. Οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να μη γίνουν κατανοητοί λόγω της αλλοίωσης και της βραδύτητας των εκφράσεων του προσώπου, και της ελαχιστοποίησης της γλώσσας του σώματος. Ορισμένοι ασθενείς με ΝΠ αναφέρουν ότι δεν μπορούν να δείξουν στους άλλους πώς αισθάνονται.

Άλλα συμπτώματα είναι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και άγχος, πόνος και κόπωση. Στα όψιμα στάδια της νόσου μπορεί επίσης να εμφανιστούν διαταραχές στην κατάποση και τη μνήμη.

 

Καθώς εξελίσσεται το Πάρκινσον

Η εξέλιξη είναι συνήθως πολύ σταδιακή. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι είχαν τη νόσο του Πάρκινσον αρκετό καιρό - συχνά δύο με τρία χρόνια - προτού αναζητήσουν επίσημη διάγνωση. Συχνά οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν σε γιατρό, μόνο όταν τα συμπτώματά τους γίνουν αντιληπτά ή δυσχεραίνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Τα συμπτώματα και η ανταπόκριση στη θεραπεία διαφέρουν από άτομο σε άτομο, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια η εξέλιξη της νόσου. Για ορισμένους μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για την πλήρη εξέλιξη της νόσου, ενώ για άλλους μπορεί να χρειαστούν λιγότερα.

Το γνωρίζατε;

Από την ίδρυσή της στο Mumbai το 2003, η Παγκόσμια Διακύρηξη για τη Νόσο του Πάρκινσον έλαβε την υποστήριξη και τις υπογραφές από όλον τον κόσμο, όπως:

  • Οι πρώην και νυν Πρωθυπουργοί: Tony Blair, της Μεγάλης Βρετανίας, John Howard, της Αυστραλίας, και ο Jean-Claude Junker, του Λουξεμβούργου.
  • Ο Muhammed Ali
  • Η συγγραφέας, ηθοποιός και κόρη του Muhammed, Rasheda Ali-Walsh
  • Ο Michael J Fox
  • Ηθοποιός, μοντέλο και πρώην Μις Κόσμος, Yukta Mookhey
  • Ο αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu
  • Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Δανίας
  • Η Δούκισσα του Λουξεμβούργου
  • Paul Boateng, υψηλός Επιτετραμένος της Νοτίου Αφρικής στη Μεγάλη Βρετανία
  • Η Carolyn Bennet, Υπουργός Υγείας του Καναδά
  • Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Samuel Schmid
  • O John Bowis, OBE, MEP (χορηγός της EPDA)
  • Η Mary Harney, Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας

 

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Πάρκινσον;

Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον δεν είναι εύκολη διότι τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων νευρολογικών διαταραχών, και κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Ο ειδικός γιατρός, ο νευρολόγος, θα αναζητήσει δύο ή περισσότερα από τα τρία κύρια συμπτώματα (τρόμος, δυσκαμψία και βραδύτητα των κινήσεων/βραδυκινησία) και ο τρόπος που εξελίσσονται τα συμπτώματα. Στη συνέχεια, θα αξιολογηθεί το γενικό ιατρικό ιστορικό σας και θα υποβληθείτε σε κλινική εξέταση προτού τεθεί η διάγνωση. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστούν διάφορες εξετάσεις που θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο, προτού επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Παρότι το όργανο που προσβάλεται είναι ο εγκέφαλος, η αξονική τομογραφία εγκεφάλου δεν επιβεβαιώνει συνήθως τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Ορισμένες τομογραφίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποκλείσουν άλλες διαταραχές που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η επιβεβαίωση της νόσου του Πάρκινσον βασίζεται στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τη φυσική εξέταση.

 

Το γνωρίζατε;

Ο όρος "Παρκινσονισμός" είναι μία ομπρέλλα, κάτω από την οποία περιλαμβάνονται διάφορες καταστάσεις που όλες εμφανίζουν τρόμο, δυσκαμψία και βραδύτητα των κινήσεων ως κύρια συμπτώματα. Η συχνότερη μορφή "Παρκινσονισμού" είναι η νόσος του Πάρκινσον, αλλά υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπως η Πολυσυστηματική Ατροφία (MSA), ο Αγγειακός Παρκινσονισμός και η Προοδευτική Υπερπυρηνική Παράλυση (PSP).

 

Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Πάρκινσον;

Αν και οι θεραπείες της νόσου του Πάρκινσον συνεχώς βελτιώνονται, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει τρόπο να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν τη νόσο. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να ελεγχθούν αποτελεσματικά, συχνά με τη χρήση ενός συνδυασμού από τα ακόλουθα:

  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Οι συμβατικές θεραπείες, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η λογοθεραπεία και η ορθοφωνική αγωγή
  • Συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η αρωματοθεραπεία, η ρεφλεξολογία, η γιόγκα και το τάι τσι
  • Χειρουργικές θεραπείες

Δεν υπάρχει μία και μόνη, ιδανική θεραπεία διότι η πάθηση αυτή επιδρά σε κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο. Θα πρέπει να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καταλήξετε στον καλύτερο συνδυασμό θεραπειών για την περίπτωσή σας. Θα χρειαστούν τακτική παρακολούθηση και προσαρμογές στη θεραπεία καθώς μεταβάλλονται τα συμπτώματά σας.

Το γνωρίζατε;

Παρόλο που η νόσος αυτή δεν ονομαζόταν νόσος του Πάρκινσον μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν γνωστή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Στην αρχαία Ινδία στο ιατρικό σύστημα της Αγιουβέρδα ονομαζόταν "Καμπαβάτα".

 

Ποιος αναλαμβάνει την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον;

Πολλοί και διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν. Η "Διεπιστημονική Ομάδα" περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών - ορισμένοι εκ των οποίων σας βοηθούν άμεσα, ενώ άλλοι σε δεύτερο χρόνο. Όμως το άτομο που θα συναντάτε συχνότερα, θα είναι ο οικογενειακός σας γιατρός και ένας γιατρός με ειδικό ενδιαφέρον για τη νόσο του Πάρκινσον. Θα αξιολογήσουν τα συμπτώματά σας, θα σας συνταγογραφήσουν και θα προσαρμόσουν τα φάρμακά όποτε αυτό είναι απαραίτητο και θα σας δώσουν γενικές συμβουλές για τα καθημερινά προβλήματα της νόσου του Πάρκινσον. Είναι σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να αισθάνεστε άνετα να συζητήσετε οποιαδήποτε προβλήματά σας.

Multidisciplinary team

Η Διεπιστημονική ομάδα είναι ένα σύνολο επαγγελματιών που είναι διαθέσιμοι να παράσχουν ένα πλήρες πρόγραμμα φροντίδας που θα αντιμετωπίσει όλες τις άμεσες και μελλοντικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, οι διαιτολόγοι θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα φαγητά που πρέπει να τρώτε για να είστε υγιείς, ο φαρμακοποιός παρέχει συμβουλές για την λήψη της φαρμακευτικής αωγής, και φυσικοθεραπευτές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι.


Βλέπε επίσης εδάφιο

 

 

  • Διεπιστημονική Ομάδα

 

Ρωτήστε τον γιατρό σας για τις υπηρεσίες που παρέχει ο κάθε ένας από αυτούς τους ειδικούς και μη φοβάστε να ζητήσετε να παραπεμφθείτε σε κάποιον από αυτούς εάν νομίζετε ότι θα βοηθήσουν τις προσωπικές σας ανάγκες.

Η ΝΑΥΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΜΕ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ

 

Παρκινσονισμός είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μία ομάδα καταστάσεων με τα προεξάρχοντα χαρακτηριστικά της νόσου Πάρκινσον: τρόμο, μυϊκή δυσκαμψία κινητικά προβλήματα και βραδυκινησία (επιβράδυνση των κινήσεων).

Περίπου το 85% των ασθενών με παρκινσονισμμό έχουν τη συνηθέστερη μορφή, τη νόσο του Πάρκινσον (γνωστή επίσης και ως ΝΠ ή ιδιοπαθής νόσος του Πάρκινσον). Εάν πάσχετε από αυτόν τον τύπο, τότε η ιστοσελίδα αυτή σας αφορά: σαν στόχο έχει την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών για να τα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής με τη νόσο του Πάρκινσον

Το υπόλοιπο 15% των ασθενών με παρκινσονισμό πάσχουν από άλλες, πολύ σπανιότερες παθήσεις. Αυτές είναι εκτός της θεματολογίας αυτής της ιστοσελίδας, αλλά παρακάτω περιγράφουμε σύντομα κάθε μία από αυτές, μαζί με συνδέσμους σε διάφορες πηγές για περεταίρω πληροφόρηση.

 

Φλοιβασική εκφύλιση (Corticobasal degeneration, CD)

Η CD είναι ένας σπάνιος τύπος παρκινσονισμού που μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες, την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, προκαλώντας παράλληλα και παρκινσονικά συμπτώματα. Συνήθως είναι ασύμετρη και προκαλεί το φαινόμενο του "ξένου μέλους" (alien limb), όπου τα χέρια και τα πόδια του ατόμου φαίνεται ότι κινούνται ανεξέλεγκτα, σα να σκέπτονται από μόνα τους. Η CD έχει ορισμένες ομοιότητες με την Προοδευτική Υπερπυρηνική Παράλυση (Progressive Supranuclear Palsy, PSP).

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, απευθυνθείτε στην Ομάδα Υποστήριξης για τη Νόσο του Pick –www.pdsg.org.uk ή την Εταιρεία για την Προοδευτική Υπερπυρηική Παράλυση (PDP-Europe) – www.pspeur.org.

 

Άνοια με σωμάτια Lewy (DLB)

Η DLB έχει παρόμοια χαρακτηριστικά τόσο με την νόσο Alzheimer όσο και με τη νόσο του Πάρκινσον. Λόγω των ομοιοτήτων της με τα συμπτώματα άνοιας (όπως απώλεια μνήμης και μεταβολές της εγρήγορσης και της προσοχής) συχνά συγχέεται με τη νόσο του Alzheimer. Όμως το 75% περίπου των ασθενών με DLB εκδηλώνουν επίσης συμπτώματα παρκινσονισμού και ιδιαίτερα τάση για πτώσεις. 

Περεταίρω πληροφορίες και υποστήριξη είναι διαθέσιμα στην Εταιρεία της νόσου Alzheimer –www.alzheimers.org.uk, την Ομάδα Υποστήριξης της νόσου του Pick – www.pdsg.org.uk, και την Alzheimer Europe - www.alzheimer-europe.org.

 

Φαρμακοεπαγόμενος παρκινσονισμός

Ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν παρκινσονισμό μετά την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται όταν λάβουν με τα φάρμακα αυτά. Αυτό ονομάζεται φαρμακοεπαγόμενος παρκινσονισμός.

Τα φάρμακα αυτά είναι γενικά αυτά που αποκλείουν τη δράση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που βρίσκεται σε έλλειψη στον εγκέφαλο των ασθενών με ΝΠ. Τα φάρμακα αυτά είναι: αντιψυχωτικά/νευροληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχιατρικών προβλημάτων, η προχλωρπεραζίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ζάλης και της ναυτίας, και η Μετοχλωρπρομίδη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας, και της δυσπεψίας.

 

Ιδιοπαθής τρόμος (ΙΤ)

Ο ΙΤ είναι μία συχνή νευρολογική κατάσταση, που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως νόσος του Πάρκινσον. Το αίτιό του είναι άγνωστο, αλλά μπορεί να είναι κληρονομικός, με χαρακτηριστικές εκδηλώσεις τον ταχύ ρυθμικό τρόμο των χεριών, της κεφαλής, των ποδιών, του κορμού και της φωνής. Αντίθετα με τον τρόμο των ασθενών με τη νόσο του Πάρκινσον που εμφανίζεται κατά την ηρεμία, ο ΙΤ είναι τρόμος "δράσης" - είναι πιο έντονος όταν το προσβεβλημένο σημείο του σώματος χρησιμοποιείται, όπως για παράδειγμα στα χέρια κατά τη γραφή.

Περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη είναι διαθέσιμα στο Εθνικό Ίδρυμα για τον Τρόμο – www.tremor.org.uk

 

Πολυσυστηματική Ατροφία (Multiple System Atrophy, MSA)

Η MSA είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί προβλήματα στην κίνηση, την ισορροπία και τις αυτοματοποιημένες λειτρουργείες του σώματος, όπως ο έλεγχος της κύστης, η εφίδρωση και η πίεση του αίματος.

Περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη είναι διαθέσιμα από το ίδρυμα Sarah Matheson για την Πολυσυστηματική Ατροφία – www.msaweb.co.uk

 

Προοδευτική Υπερπυρηνική Παράλυση (Progressive Supranuclear Palsy, PSP)

Η PSP είναι επίσης μία προοδευτική νευρολογική διαταραχή. Επηρεάζει κυρίως την ισορροπία, αλλά παράλληλα προκαλεί προβλήματα στην κινητικότητα, την όραση, τον λόγο και την κατάποση. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ασθενών με PSP είναι η δυσκολία να κινήσουν τα μάτια τους όταν προσπαθήσουν να κοιτάξουν προς τα πάνω ή κάτω. 

Περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Προοδευτικής Υπερπυρηνικής Παράλυσης (PSP-Europe) – www.pspeur.org

 

 

Αγγειακός (αρτηριοσκληρωτικός) παρκινσονισμός

Μία μορφή "άτυπου παρκινσονισμού’ όπου τα παρκινσονικά συμπτώματα προκαλούνται από ένα ή περισσότερα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, και όχι από μεγάλη απώλεια νευρικών κυττάρων. 

Πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου (το τμήμα εκείνο που λαμβάνει τις πληροφορίες σχετικά με τη θέση και την κίνηση του σώματος) μπορεί να προκαλέσει παρκινσονικά συμπτώματα, όπως δυσκαμψία και βραδύτητα, βάδιση με μικρά,συρτά βήματα και προβλήματα λόγου. Αυτός είναι γνωστός ως αγγειακός (αρτηριοσκληρωτικός) παρακινσονισμός και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από τη .νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, η συμπτωματολογία των εγκεφαλικών επεισοδίων συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και δεν παρουσιάζει εξέλιξη, ενώ η συμπτωματολογία της νόσου του Πάρκινσον έχει σταδιακή εμφάνιση και επιδεινώνεται με τον χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι διαθέσιμα από την Εταιρεία για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια – www.stroke.org.uk ή την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια –www.safestroke.org.

πηγή: http://www.epda.eu.com/gr/parkinsons/in-depth/parkinsonsdisease/