Η Λοίμωξη από τον ιό Έμπολα είναι μια σπάνια ασθένεια αλλά θανατηφόρος που προκαλεί αιμορραγία μέσα και έξω από το σώμα.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται μέσω του σώματος, αυτό βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα όργανα. Τελικά, αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων των κυττάρων πήξης του αίματος να πέσει. Αυτό οδηγεί σε σοβαρές, ανεξέλεγκτη αιμορραγία.

Η νόσος, επίσης γνωστή ως αιμορραγικός πυρετός Έμπολα ή ιός Έμπολα, σκοτώνει έως και 90% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Ο ιος Έμπολα δεν είναι περισσότερο μεταδοτικός από τους πιο κοινούς ιούς, όπως τα κρυολογήματα, γρίπη, ή ιλαρά . Μεταδίδεται σε ανθρώπους από την επαφή με το δέρμα ή τα σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο ζώο, όπως ένας πίθηκος, χιμπατζής, ή νυχτερίδα ή από άτομο σε άτομο με τον ίδιο τρόπο. Επίσης συχνά μολύνονται όσοι περιθάλπτουν ένα άρρωστο άτομο ή θα θάψουν κάποιον που έχει πεθάνει από την ασθένεια. Άλλοι τρόποι μετάδοσης με τον ιό Έμπολα είναι οι μολυσμένες βελόνες ή επιφάνειες. Δεν μεταδίδεται από τον αέρα, το νερό ή φαγητό. Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό Έμπολα, αλλά δεν έχουν συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, είτε.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Έμπολα;

Αρχικά, ο ιός Έμπολα μπορεί να εμφανίζεται όπως η γρίπη ή άλλες ασθένειες. Συμπτώματα εμφανίζονται από 2 έως 21 ημέρες μετά τη μόλυνση και συνήθως περιλαμβάνουν:

 1. Υψηλός πυρετός
 2. Πονοκέφαλος
 3. Αρθραλγίες και μυαλγίες
 4. Πονόλαιμος
 5. Αδυναμία
 6. Πόνος στο στομάχι
 7. Η έλλειψη όρεξης

Καθώς η ασθένεια χειροτερεύει, προκαλεί αιμορραγία στο εσωτερικό του σώματος, καθώς επίσης και από το μάτια , τα αυτιά , τη μύτη. Μερικοί ασθενείς θα έχουν εμετό ή αιμόπτυση, αιματηρή διάρροια, και να βγάλουν ένα εξάνθημα.

Πώς γίνεται η διάγνωση Έμπολα;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να διαγνωστεί εάν ένα άτομο έχει Έμπολα από τα συμπτώματα και μόνο. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες ασθένειες όπως η χολέρα ή η ελονοσία .

Με εξετάσεις αίματος και ιστοπαθολογικές, μπορεί να τεθεί η διάγνωση του Έμπολα.

Άτομα μολυσμένα με τον ιό Έμπολα, απομονώνονται από δημόσιους χώρους αμέσως για την πρόληψη της εξάπλωσης.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον Έμπολα, αν γίνονται έρευνες γι'αυτό. Η Θεραπεία περιλαμβάνει ένα πειραματικό ορό που καταστρέφει τα μολυσμένα κύτταρα.

Ακολουθείται συμπτωματική αγωγή με:

 • Υγρά και ηλεκτρολύτες
 • Οξυγόνο
 • Διατήρηση της Αρτηριακής πίεσης
 • Συμτωματική φαρμακευτική αγωγή
 • Μεταγγίσεις αίματος
 • Θεραπεία για άλλες λοιμώξεις

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη του Έμπολα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την νόσο είναι να αναβάλετε τα ταξίδια σας σε χώρες ή περιοχές όπου βρέθηκε ο ιός Έμπολα. Αυστηρή τήρηση των κανονισμών υγείας για όλους τους εργαζόμενους - ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό - και πρέπει να φορούν μάσκες, γάντια, και γυαλιά όποτε έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να έχουν Έμπολα.